Om Danske Håndplukkede Champignon

Fødegården blev til champignonfarm

I 1988 startede ægteparret Bodil og Per Simonsen den lille virksomhed, St. Restrup Champignon, på Pers fødegård fra 1912. Ejendommen ligger tæt ved Nibe i Nordjylland. Per, der oprindelig er uddannnet gartner, var i mange år en af de drivende kræfter i Bilkas plantecenter i Aalborg. I start 80’erne solgte Bilka kompostsække, der gjorde det muligt for kunder selv at eksperimentere med champignondyrkning. Selve dyrkningen kunne godt drille lidt, så kunderne søgte råd og vejledning hos personalet. Per søgte indsigt i dyrkningsmetoder og -udfordringer  – og det blev startskuddet: Per kvittede jobbet i Bilka og helligede sig herefter champignondyrkning på fuld tid.

Moderne drift 

De første år blev champignon dyrket i fødegårdens oprindelige staldbygninger – ialt ca. 270 m2. Ret hurtigt måtte både maskinhus og andre arealer dog inddrages. Allerede i 1996 blev de eksisterede bygninger dog for snævre og man byggede de første “rigtige” champignonhuse – fremstillet udelukket til champignondyrkning. Siden er det gået slag-i-slag og flere champignonhuse er bygget til siden da. I dag producerer virksomheden hver uge ca. 5-6 tons champignon – som stadig håndplukkes og pakkes i bakker, folieres og køres ud til supermarkedet, så kunderne hver dag – året rundt – kan glæde sig over friske, sunde champignon.